WordPress: Het verschil tussen een template en maatwerk

Door
in Wordpress

WordPress is by far het meest gebruikte Content Management Systeem (kortweg: CMS) ter wereld. Meer dan 25% van alle websites ter wereld en zelfs meer dan 60% (!!) van alle website met een CMS draait op WordPress.

 

Waarom WordPress?

Een terechte vraag die we als fans van WordPress graag beantwoorden. Er zijn veel goede content management systemen, waarom richten wij ons alleen op WordPress als content management systeem voor websites? Naast het feit dat WordPress het meest gebruikte CMS ter wereld is, is het voor velen ook nog eens het meest gebruiksvriendelijke CMS ter wereld. Hieronder benoemen we kort de voor ons belangrijkste voordelen:

Open source; WordPress is gratis en mag door iedereen gebruikt worden.
Community; De WordPress community is gigantisch groot en de manier waarop de community samenwerkt is zeer bijzonder. Dankzij deze grote community verschijnen er zeer regelmatig nieuwe updates die betere beveiliging en nieuwe functionaliteiten bieden.
Schaalbaar; WordPress is zeer geschikt voor grote en kleine website. Via een multisite omgeving is het zelfs mogelijk om meerdere websites vanuit 1 CMS te beheren.
Uitbreidbaar; Omdat WordPress open source is kan iedereen uitbreidingen schrijven op WordPress. Er zijn zo’n 100.000 plugins die extra functionaliteiten toevoegen aan WordPress. Deze uitbreidingen noemen we plugins. Prodes – Internet Partner ontwikkeld zelf ook veel maatwerk plugins voor haar klanten.
Google loves WordPress; Website die WordPress als content management systeem gebruiken worden altijd snel en goed geïndexeerd door Google.

In deze blog gaan we zo duidelijk mogelijk uitleggen wat nou precies het verschil is tussen een WordPress website op basis van een template een een WordPress website op maat.

 

De voordelen van een WordPress template

Om maar direct met de deur in huis in te vallen: Het is goedkoop! Er zijn 10.000’en thema’s die voor gemiddeld € 60,- aangeschaft kunnen worden om vervolgens aan te passen naar je eigen huisstijl. Deze templates komen vaak standaard al met veel functionaliteiten zoals verschillende homepages, portfolio’s, blog pagina’s, een volledige contactpagina en vaak nog meer. Daarnaast worden de meeste thema’s regelmatig voorzien van updates door de ontwikkelaar waardoor je een moderne website behoud. De gemiddelde prijs van een website o.b.v. een template is bij Prodes – Internet Parter zo’n € 2.000,-.

 

De nadelen van een WordPress template

Om ook hier maar direct met de deur in huis te vallen: Er zijn erg veel nadelen! Hoe meer functies er aanwezig zijn in een template en hoe meer plugins er geïnstalleerd zijn hoe trager de website is. Templates moeten namelijk voorzien in de behoeftes van alle (potentiële) kopers. Deze laadsnelheid van je website is een erg belangrijke ranking factor voor Google. Een ander nadeel van een template is de beperkte vrijheid. Doordat een template vaak groot en log is (lees: slecht geprogrammeerd) is het kostbaarder om een structurele wijziging / uitbreidingen door te voeren in een template. Daarnaast zijn deze wijzigingen / uitbreidingen bij een update van het thema mogelijk niet meer compatible met de nieuwe versie.

Browsers ontwikkelen zich in razend tempo en ook de core van WordPress wordt regelmatig geüpdatet. Bij een template ben je afhankelijk van de ontwikkelaar voor de continuïteit en bij het ondersteunen met problemen. Het is wel eens gebeurd dat een klant bij ons kwam met een template waarvan de ontwikkelaar geen updates meer uit bracht. De website is hierdoor onbruikbaar geworden. Bij iedere update van WordPress en iedere update van het themas moet gecontroleerd worden of het thema nog volledig functioneert. Hierdoor zijn de kosten van het updaten van een website o.b.v. een template vaak hoger dan bij maatwerk. Het is zelfs mogelijk dat een maatwerk website over 5 jaar gezien goedkoper is dan een website op basis van een template.

 

De voordelen van WordPress maatwerk

Bij maatwerk wordt zowel het ontwerp van de website als de techniek volledig op maat ontwikkelt. Het ontwerp is 100% flexibel in te richten en later aan te passen. Daarnaast wordt de software op maat ontwikkelt op basis van uw behoeften. Hierdoor zijn er geen onnodige functies die gebruikt worden en dus zijn maatwerk websites vaak vele malen sneller en scoren hierdoor beter in de zoekmachines. Ook zijn er geen technische beperkingen tijdens of na de ontwikkeling van de website waardoor alle wensen van de opdrachtgever mogelijk zijn.

Naast bovenstaande voordelen zijn maatwerk websites vaak veilig. Bij Prodes – Internet Partner hebben we een groot aantal veiligheidsmaatregelen die we standaard gebruiken in maatwerk websites. Hierdoor kunnen we garanderen dat onze maatwerk websites veiliger zijn dan thema websites.

Als laatste zijn de kosten voor periodieke onderhoud lager doordat updates van de WordPress core en updates van plugins veel minder invloed hebben op de weergave van de website.

 

De nadelen van WordPress maatwerk

Het antwoord op deze vraag is heel simpel: Een maatwerk website vereist namelijk een hogere investering. Bij Prodes – Internet Partner beginnen de prijzen voor het ontwikkelen van een WordPress maatwerk website bij zo’n € 4.000,-. Deze kosten zijn exclusief de kosten voor de vormgeving van de website.

 

Samenvatting

Een maatwerk website laten maken levert absoluut het beste product op, maar is niet de goedkoopste optie. Onze voorkeur is duidelijk; Wij houden van maatwerk! Het geeft ons namelijk de gelegenheid om een beter product te ontwikkelen voor onze opdrachtgever.

Als je nog vragen hebt naar aanleiding van dit artikel of heb je hulp nodig om te beslissen wat bij jou past? Neem dan gerust contact met ons op! We geven je met veel plezier extra informatie.

Recente berichten