Binnen Prodes – Internet Partner focussen we ons op drie disciplines (websites, web-based software en apps). Voor elke discipline hebben we het beste framework geselecteerd en ons daarop gespecialiseerd. De overeenkomst tussen deze drie frameworks is dat het allemaal een “Open Source” projecten zijn, dit houdt in dat de bron publiekelijk beschikbaar is. Open source betekend dat iedereen toegang heeft tot de code en hieraan kan bijdragen door in te haken op de lopende development zaken. In dit artikel onderbouwen we de keuze voor het gebruik van WordPress, Laravel en Ionic, de frameworks die we gebruiken.
WordPress
De oudste van deze drie is WordPress (website), welke sinds 2004 beschikbaar is op de markt. WordPress is 12 jaar geleden begonnen als een blog systeem, maar is door de jaren heen geëvolueerd tot een volledig Content Management Systeem (CMS). Wereldwijd zijn er ruim 74.6 MILJOEN websites gebouwd op WordPress, waarmee WordPress de basis is van zo’n 25% van het volledig aantal websites ter wereld en zelfs 60% van alle websites met een Content Management Systeem (CMS). WordPress is modulair opgebouwd waardoor iedereen plugins (een extra puzzelstukje) kan toevoegen aan het systeem (de puzzel!). Mede dankzij deze opbouw zijn er momenteel ruim 100,000 plugins beschikbaar. Hierdoor kennen wij inmiddels de term “There’s a plugin for that”.
Op zoek naar functionaliteiten die nog niet beschikbaar zijn als plugin? Dan kunnen wij deze ontwikkelen!
Laravel
Laravel (website) staat als tweede in de lijst, op de markt sinds 2011 en geschreven door Taylor Otwell. Taylor vond dat er nog geen PHP Framework was welke voldeed aan de huidige maatstaven en besloot daarom zijn eigen framework te schrijven. Door de jaren heen is Laravel uitgegroeid tot het meest populaire en moderne PHP Framework, zoals zichtbaar in onderstaande grafiek van SitePoint:
Laravel gebruiken wij voor web applicaties. Je moet hierbij denken aan bijvoorbeeld systemen om online je financiën te beheren, koppelingen met apps, enzovoort. De reden dat wij onze keuze voor Laravel hebben gemaakt is de bijzondere extra mogelijkheden die dit framework ons biedt. Op dit moment zijn er ruim 300 mensen actief aan het werk om Laravel het neusje van de zalm te maken, waardoor het framework snel groeit. Net als WordPress biedt Laravel ondersteuning voor plugins, enkel noemen ze dit binnen Laravel Packages. Deze packages zorgen ervoor dat de basis functionaliteit uitgebreid kan worden zonder hierbij de basis aan te moeten passen.
Ionic
En als laatste maar toch zeker niet de minste, Ionic. Ionic (website) gebruiken wij om mobiele apps te maken. Het project is in 2013 gemaakt door Drifty Co. In een vrij korte periode is Ionic uitgegroeid tot een van de meest actieve projecten op GitHub (website), met ruim 1,3 miljoen apps op de markt. Er zijn op het moment meer dan 200 mensen actief bezig om deze topper het beste van het beste te maken in zijn gebied. Met Ionic kun je met webtechnieken (onze specialiteit!) een mobiele app maken, iets wat normaal niet mogelijk is. Ook zorgt dit framework ervoor dat wij de app slechts één keer hoeven te schrijven, wij kunnen de app dus direct voor zowel Android als iOS uitbrengen zonder dubbel werk.
Conclusie:
Een framework geeft ons een grote voorsprong door zijn stabiele en doorontwikkelde fundering. Wij hoeven ons hierdoor niet langer zorgen te maken over de doorontwikkeling aan de basis en kunnen we in korte tijd geavanceerde (lees: super gave!) applicaties bouwen. Het eindresultaat: Een snelle start welke de klant kosten bespaard en ons de ruimte biedt om ons volledig te focussen op de klant specifieke wensen.