Responsive websites zijn een must

Door
in Blog

De digitale wereld groeit enorm. Een aantal jaar geleden, maakten we nog internetverbinding via de telefoonlijn en nu is iedereen continue online door alle smartphones, tablets en laptops. Responsive is daarmee een must geworden voor je website.

Wat is responsive?

De term responsive is misschien niet bij iedereen bekend. Eigenlijk betekent het dat je website gebruikersvriendelijk en goed leesbaar is op welk apparaat dan ook. De website schaalt mee naar het apparaat waar je op dat moment de website op bekijkt. Bepaalde knoppen of menu’s zullen anders weergegeven worden, maar alles is werkbaar en leesbaar.

Mobile first

Waar vroeger alle websites nog werden bekeken op computers, worden ze nu vaker op smartphones of tablets bekeken. Tegenwoordig wordt daarom het ontwerp niet meer standaard gebaseerd op een desktopversie, maar steeds vaker volgens het principe ‘mobile first’. Het ontwerp van desktops en laptops wordt dus afgeleid van het mobile first ontwerp.

Bootstrap

Wij maken tijdens het designen en ontwikkelen van websites onder andere gebruik van Bootstrap. Bootstrap is een framework dat zich aanpast aan de mobiele gebruiker en is dus gericht op ‘mobile first’. Het framework bevat een uitgebreide set van elementen voor HTML en CSS. Enkele elementen zijn onder andere knoppen, formulieren, tabellen en andere interface gerelateerde elementen. Bootstrap is compatible met Internet Explorer, Chrome, Firefox en Safari. Met elke browser kun je je website dus optimaal bekijken en gebruiken.

Om de inhoud responsive te maken, maakt Bootstrap gebruik van een grid. Er zijn 12 grid elementen in een rij. Een grotere desktop heeft bijvoorbeeld het formaat LG een smarthpone XS en een tablet SM. Met deze klassen geef je de breedte van een rij weer. Bootstrap weet hiermee direct met welk apparaat hij te maken heeft.

Responsive websites hoger in Google

Sinds vorig jaar is Google gaan kijken naar ‘mobielvriendelijkheid’. Is de website niet geschikt voor mobiel of tablet dan zal een gebruiker sneller afhaken. Google heeft het zoekalgoritme aangepast waardoor mobielvriendelijke websites een hogere ranking krijgen dan vergelijkbare websites welke alleen voor het desktop formaat zijn ontwikkeld.

Weet je niet zeker of jouw website mobielvriendelijk is? Google heeft een handige test online gezet waar je dit gemakkelijk kunt controleren.

Recente berichten