High performance hosting

Door
in Hosting, Wordpress

Zodra ik het woord “hosting” laat vallen weet het grootste gros van de mens tegenwoordig wel waar ik het over heb. Hosting staat gelijk aan een plekje op het internet, maar wat is daar nou voor nodig en wat is het voordeel van “High performance hosting”?

Hosting, wat is het?

Kort gezegd heb je twee dingen nodig: Een computer en een internet verbinding. Door alles juist in te stellen geef je iedereen op het internet toegang tot een stukje van je computer, zodat zij de content kunnen bekijken. Veelal wordt er gebruik gemaakt van servers, welke volledig zijn ingesteld op het hosten van content. De specificaties verschillen in vergelijking met een gewone computer vooral in de netwerkkaart (een goede verbinding is belangrijk!), de videokaart (een beeldscherm heb je niet nodig) en het formaat van de kast om ze in grote getallen op te kunnen hangen in een server ruimte.

Klinkt simpel, toch? In praktijk is dit helaas toch anders, alvorens je een stabiele en snelle server hebt staan gaat er toch een hoop tijd overheen.

Maar, wat is dan het verschil?

High performance hosting is een ruim begrip, toch zijn er een aantal factoren die erg belangrijk zijn en welke ik nader zal verklaren om inzicht te geven in wat Prodes – Internet Partner nou eigenlijk achter de schermen regelt om snelheid te optimaliseren.

Server indeling

Bij high-performance hosting richten we ons op een speciale oplossing, het instellen van servers die elk een eigen taak krijgen. Bij een high performance set-up maken we gebruik van:

  • Een web-server
    Deze server is verantwoordelijk voor de afhandeling van alle processen die onze code taal uitvoeren. Dit is de basis van je site! De rekenkracht zit in deze server en hij is dan ook zo ingericht dat hij zich enkel daar mee bezig houdt.
  • Een database server
    De database server bevat enkel databases, deze server is verantwoordelijk voor het opslaan van data en het uitlezen ervan. Bij veel data moet er gezocht worden naar het stukje data dat de site nodig heeft, daarom is deze server volledig geoptimaliseerd voor het snelle denken.
  • Een static-content server
    Hier worden alle statische bestanden geplaatst, deze veranderen niet en de server kan dan ook volledig geoptimaliseerd worden op caching en het verspreiden van de content over verschillende andere servers (daar komen we zo op terug!). Deze machine heeft bijvoorbeeld maar weinig rekenkracht nodig en juist veel opslag capaciteit! Statische bestanden zijn bijvoorbeeld afbeeldingen, downloads en opmaak/scripts voor de front-end van de site.

map

CDN

Een van de zaken is een CDN, ofwel een Content Delivery Network. Feitelijk gezien is dit een netwerk van computers verspreid over de hele wereld die allemaal dezelfde content dragen. Op het moment dat er een gebruiker op je website komt uit New York zal hij de content geleverd krijgen van de dichtstbijzijnde server in plaats van de server in Nederland zoals bij standaard hosting het geval is.

Prodes – Internet Partner heeft voor haar klanten een CDN met meer dan 70 computers verspreid over de wereld die razendsnel afbeeldingen, opmaak, pdf’s en scripts kunnen uitleveren!

Allemaal leuk die nieuwe technieken, maar wat heb ik er aan?

Onderzoek wijst uit dat wanneer je site vertraagt met 1 seconde dat het bezoek al 11% minder pagina’s zal bekijken, 7% minder conversie op levert en klant tevredenheid daalt met 16%. Dus eigenlijk loopt je site onnodige verliezen enkel en alleen vanwege de snelheid.

statistieken(Bron: Coscale)

Naast een verlies in conversie zien we ook dat Google zich steeds meer gaat bemoeien met de snelheid van website’s. Trage website’s worden tegenwoordig al bestraft en komen dus lager in de zoekresultaten. Wil je echt goed scoren? Dan mag je site niet langer dan 1 seconde laadtijd hebben.

Ik heb een WordPress website / webshop, en nu?

Prodes – Internet Partner is gespecialiseerd in WordPress website’s en shops. Voor WordPress zijn er vele mogelijkheden om deze vele malen sneller te maken, we hebben een high performance omgeving klaar voor onze klanten waar we (hele gave) laadtijden kunnen garanderen. Meer weten? Neem dan contact met ons op!

Daarnaast wordt optimalisatie voor mobiel steeds belangrijker, hier gaan we dan binnenkort ook meer over vertellen!

Recente berichten