Het gebruik van mobiele apparaten op het web is tegenwoordig heel normaal. Eventjes snel je favoriete winkel opzoeken ‘en shoppen maar’. Google heeft in 2015 zijn zoekmachine geoptimaliseerd om websites die mobile first ingericht zijn een hogere prioriteit te geven. Met grote trots presenteerde Google vorig jaar eindelijk een tweede variant hiervan. Een open-source framework genaamd Google Accelerated Mobile Pages (AMP).
AMP
AMP is een nieuwe webstandaard die het laden van mobiele pagina’s supersnel maakt. Om dit te realiseren, maakt Google gebruik van drie elementen; AMP HTML, AMP JS en AMP Cache. Deze drie elementen zorgen ervoor dat je website eigenlijk helemaal uit elkaar getrokken wordt om de basis als eerst te tonen. Hierdoor zie jij als gebruiker de pagina direct en wordt ondertussen, heel onopvallend de rest ingeladen. Een AMP pagina ziet er daardoor anders uit dan een ‘gewone’ desktop variant.
Het gebruik van AMP Cache wordt via Googles’ CDN (= Content Delivery Network ) geleverd. Dit zorgt ervoor dat Google eigenlijk de webpagina’s zelf opslaat. Wanneer je de pagina de volgende keer weer bezoekt, wordt deze daarmee sneller ingeladen. Een voordeel voor ons allemaal, want alle websites worden supersnel geladen en je datagebruik via 3G of 4G gaat ook nog eens naar beneden.
Resultaten
PenguinWP heeft een test gedaan naar het verschil tussen een standaard- en AMP geoptimaliseerde website. Zie hieronder het resultaat van de vergelijking. Als voorbeeld hebben ze een WordPress website gebruikt die vooral bedoeld is als blog met afbeedingen en tekst.
Standaard website | AMP website | |
Laadtijd | 5 seconden | 1,4 seconden |
Datagrootte | 1.0 MB | 0.2 MB |
De cijfers zeggen al genoeg. Een AMP website laad daarmee 72% sneller. Een enorme prestatie!
Voor- en nadelen
Voor websites die regelmatig nieuwe content delen is AMP een goede oplossing. Denk hier bijvoorbeeld aan nieuwswebsites of blogs. Google heeft dit in het achterhoofd gehouden en wilt de nieuwe content die jij dan plaatst super snel indexeren. Dit zie je dan aan de AMP tag bij de Google resultaten.
Als voorbeeld hierboven (.GIF) maakt Nu.nl gebruik van AMP. Je ziet ook dat er een extra tag met AMP in komt te staan. Ook zijn de nieuwsberichten gesorteerd op volgorde van het meest recente, links. Tot het oudere nieuws aan de rechterkant. Je krijgt dus gelijk een tijdlijn van het recente nieuws, met een titel en afbeelding.
Helaas is Google AMP nog in volle ontwikkelen en wordt het nog niet volledig ondersteund. Met man en macht wordt hier zeker door Google aan gewerkt!
Integratie
Wij bij Prodes – Internet Partner B.V. denken altijd vooruit. Helaas ondersteund WordPress (het hart voor velen systemen die wij gebruiken) dit nog niet helemaal. WordPress is hard bezig om dit volledig te integreren. Wij maken graag gebruik van Open-Source software, en AMP hoort hier natuurlijk ook bij. Zodra dit volledig ondersteund wordt door WordPress, gaan wij dit ook zeker gebruiken!